Astra Asigurări, executată silit de CNADNR

CNADNR a blocat conturile Astra Asigurări, care are să-i plătească 95 milioane de lei în baza executării unei poliţe. Este vorba despre garanția acordată de societatea de asigurări firmei Romstrade, în contractul Transalpina.

Toate conturile asigurătorului au fost blocate în 7 aprilie, în urma declanşării procedurii de executare silită prin înfiinţarea popririi asupra acestora.

„CNADNR a obţinut în justiţie o hotărâre judecătorească definitivă şi executorie care a obligă Astra la plata sumei de 95 milioane de lei, în baza unei poliţe. KPMG, în calitate de administrator special al societăţii Astra Asigurări, a informat ASF că un executor judecătoresc a blocat marţi conturile Astra prin înfiinţarea popririi asupra acestora. În perioada următoare, Astra va efectua plata acestei sume. Astra a atacat sentinţa prin recurs, care nu s-a încheiat”, a declarat prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca-Constantinescu.

ASF a anunţat că a audiat şi dezbătut informarea KPMG cu privire la declanşarea urmăririi silite de către BEJ Trancă Bogdan Ovidiu în favoarea creditorului CNADNR, respectiv declanşarea procedurii de executare silită prin înfiinţarea popririi asupra tuturor conturilor.

De pe primul loc în piața asigurărilor, la faliment

La finele anului 2013, Astra Asigurări ocupa primul loc pe piaţa de profil din România, cu subscrieri de 921,5 milioane de lei şi pierderi de 917,3 milioane de lei. Apoi a venit declinul: în februarie 2014 ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială la companiei, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca administrator special.

În octombrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins apelul Astra Asigurări împotriva sentinţei  Tribunalul Bucureşti pronunțată în decembrie 2013, prin care asigurătorul a fost obligat să plătească CNADNR suma de 93,93 milioane de lei, cu titlu de garanţie pentru firma Romstrade, aflată acum în insolvență, şi de 955.749 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Hotărârea CAB este definitivă.

În ciuda acestui fapt, Astra s-a clasat în anul 2014 pe locul 3, după Allianz-Ţiriac şi Omniasig, în topul asigurătorilor locali după nivelul subscrierilor. Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, societatea este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,754% şi Epsilon Estate Provider SRL – 26,289%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,957% din capitalul social.

Patronul, condamnat la închisoare

Cele două societăţi sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, condamnat deja la 4 ani și 4 luni de închisoare de instanța de fond, Curtea de Apel București, în dosarul de corupție privind mituirea mai multor magistrați în dosarele sale de insolvenţă.

Potrivit KPMG, Astra are nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei până la finele anului 2015, însă până în prezent acţionarii au adus numai 65 milioane de lei la capitalul societăţii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.