Centrul Capitalei, blocat de protestul taximetriștilor

Centrul Capitalei este blocat în 13 februarie de protestul taximetriștilor, care au ocupat Piața Victoriei, cerând autorităților să aplice legea, astfel încât să fie eliminată pirateria din transporturile rutiere. 

Mitingul, autorizat de Primăria Capitalei, este organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Sunt însă proteste și în marile orașe din țară – unde au fost emise aprobări de către primării: la Arad, Timișoara, Iași, Bacău, Brașov, Târgu Mureș, Zalău și Slatina. La Constanța, primarul a încheiat o minută cu transportatorii și urmează să aibă o întâlnire cu toți, la finalul acestei luni.   

Vasile Ștefănescu, președintele confederației, a purtat discuții cu ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri la Ministerul Transporturilor.

“Am abordat mai multe teme. Referitor la piraterie, i-am explicat doamnei ministru că activitatea neautorizată, nelicențiată, a luat cea mai mare amploare din 2015 până în prezent. Am cerut să se scoată din Legea taximetriei sintagma “în mod repetat”, introdusă de Lucian Șova, care a creat un haos. La MDRAP există deja un proiect de Ordin – care are toate avizele -, iar d-na Rovana Plumb ne-a promis că va vorbi cu ministrul interimar al Dezvoltării, Eugen Teodorovici, astfel încât să nu mai existe concurență neloială. Sincer, referitor la activitatea de piraterie, toată lumea este bulversată și nu știu dacă mai putem aștepta. Acum facem un mic protest de advertisement în marile orașe și București, iar pe 28 februarie – un miting cu autobuze, autocare și microbuze, în fața Guvernului”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu.

“Ieșim în stradă pentru că nu se respectă Hotărârea Curții  Europene de Justiție, care a decis că aplicațiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online. Nu cerem bani, nu cerem nimic altceva decât să se respecte legea. Sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care funcționează în România, iar UBER ,Taxi Fy, Bla Bla Car și Clever Go circulă fără probleme, dau comenzi, încasează bani, sfidând legislația pentru Transporturi și taximetrie, pe care noi o respectăm”, a adăugat liderul COTAR.

COTAR cere Guvernului să rezolve cu celeritate această situație și “să excludă falșii transportatori de pe drumurile României, așa cum sunt excluși falșii medici, falșii preoți sau falșii avocați, deoarece și taximetriștii fără licență și fără autorizație sunt falși transportatori de persoane”.

Restricții auto

Chiar dacă au fost menținută circulația pe două benzi în Piața Victoriei, șoferii bucureșteni sunt sfătuiți să evite centrul orașului. “Începând cu ora 06.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în fața Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu”, a anunțat încă din seara de 12 februarie Brigada Rutieră a Capitalei.

Totodată, Brigada Rutieră a restricționat traficul, începând cu ora 6.30, pe șoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central – mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se permanent circulaţia pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu.

La nevoie, se va restricţiona traficul şi pe Str. Paris și breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei;

Rute alternative:

  • Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Șos. București-Ploiești;
  • Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Șos. București-Ploiești.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.