Badea (ASF): Piața asigurărilor a crescut în 2018

Piața asigurărilor a crescut cu 2,1% în primele 9 luni din 2018 – date finale – și cu 4,5% pe tot anul, față de 2017 – date preliminare -, a declarat Leonardo Badea, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la conferinţa “Quo Vadis piața de asigurări în 2019″, organizată în 5 februarie de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group (din care fac parte DC News si DC Business).

În cadrul evenimentului au fost dezbătute teme de interes, precum Piața asigurărilor auto, noi orizonturi pentru Asigurările de sănătate, tendințele momentului în Asigurările de viaţă și Asigurările pentru locuințe. De asemenea, s-au discutat modificările legislative din ultima perioadă și beneficiile acestora pentru protecţia asiguratului.

“Avem o creștere a pieței asigurărilor cu 2,1% din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise de către asigurătorii autorizați și reglementați de ASF, în primele 9 luni ale anului 2018, față de aceeași perioadă a anului anterior, până la o valoare de 7,47 miliarde de lei, ceea ce, în opinia noastră, arată o îmbunătățire sustenabilă a sectorului de asigurări în România. Un prim set de date preliminare de care dispunem (neauditate și care mai pot suferi rectificări) la nivelul anului 2018 indică o creștere cu aproximativ 4,5% a volumului primelor brute subscrise, comparativ cu anul anterior, depășind în anul 2018 pragul de 10 miliarde de lei. Creșterile de peste 4% se remarcă atât pentru segmentul asigurărilor generale, cât și pentru asigurările de viață”, a precizat Leonardo Badea.

Contextul internațional pe fondul căruia a evoluat piața locală a asigurărilor în anul 2018 a fost unul dificil, influențat de o serie de evenimente precum atenuarea ritmurilor de creștere economică pentru statele membre UE, negocierile privind Brexit-ul și îngrijorările cu privire la un potențial acord, tensiunile comerciale dintre SUA și China, a mai spus șeful ASF.

“În continuare, o încetinire a ritmului de creștere economică în Europa și o potențială instabilitate generată de evenimentele manifestate la nivel global sunt de așteptat în anul 2019. În ciuda tensiunilor manifestate la nivel global pe piețele financiare, am constatat că în anul 2018, piața asigurărilor din România a avut o evoluție pozitivă, susținută și de preocuparea continuă a Autorității de Supraveghere Financiară pentru îmbunătățirea cadrului legal aplicabil entităților supravegheate și alinierea la legislația și standardele europene, în scopul asigurării celor două obiective principale: protecția consumatorilor și stabilitatea financiară a piețelor supravegheate”, a adăugat Leonardo Badea.

La rândul său, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, a vorbit despre piața asigurărilor și modificări legislative importante. „Avem câteva propuneri legislative la care lucrăm și pe care le vom promova chiar în prima parte a anului 2019: susținerea în continuare în dezbatere parlamentară a legii asigurărilor mutuale, care a trecut de Senat și este la Cameră; modificarea vestitei legi a RCA, care ne ocupă tot timpul și toate energiile și pe care vom reuși, poate, într-un final, să o maturizăm pe piața românească și să discutăm și despre alte asigurări, pentru că nu numai RCA formează asigurările din România. O altă lege căreia trebuie să-i facem corecțiile necesare este legea locuinței, care are doar 20% grad de cuprindere, legea asigurărilor obligatorii. O altă lege la care ne gândim să aducem corecții și să o facem să aibă o aplicabilitate mult mai nuanțată în condițiile concrete ale pieței de astăzi este legea 503 a falimentului în asigurări și a redresării. O vom cupla cu legea 246 a rezoluției ca să avem un pachet complet de abordare prudențială”, a precizat Cristian Roșu.

La eveniment au mai participat Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii, Călin Rangu, preşedintele Consiliului Director al Fundaţiei Institutul de Studii Financiare, Adrian Marin, preşedintele UNSARNarcis Neaga, director general CNAIR, Antonio Souvannasouck, preşedintele PRBAR, Alin Iacob, Președinte Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Rodica Fuicu, Vice-Președinte Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, Mihai Popescu, Director General Ergo Romania şi Paul Swoboda, Director General Grawe.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a explicat că sistemul medical din România, ca să fie sustenabil, are nevoie de o infuzie de capital, dar nu pentru pachetul de bază. „Este vorba despre acele sevicii suplimentare pe care spitalele și unitățile private le pot oferi – și mă refer la partea de recuperare medicală. De exemplu: un pacient este internat la ortopedie, are o fractură și are nevoie de o perioadă de recuperare. După perioada stabilită legal, pacientul mai are nevoie de o perioadă suplimentară de recuperare, pentru care este nevoie de ceva în plus. Cred că este momentul să avem o discuție mai serioasă cu asiguratorii”, a precizat ministrul Pintea.

Temele de dezbatere: Piața asigurărilor în România: Încotro?

Asigurări auto: Care sunt tendințele pieţei şi dacă se pot dezvolta produse inovative în România anului 2019. Cum creștem gradul de acoperire?

Asigurări de sănătate: Creșterile semnificative din ultimii ani vor continua, care sunt tendințele? Vor fi rezolvate problemele legislative? Când vor apărea produse inovative?

Asigurări de viață: Care sunt problemele din acest domeniu, efectul imediat al limitării creditării, cum vor evolua ofertele în 2019?

Asigurări pentru locuințe: De ce nu-şi asigură românii casele? Ce trebuie schimbat în legislaţia de asigurare a locuinţelor? Cum se pregătesc companiile de un eventual cutremur major?

Asigurările mutuale, o soluție pentru anumite sectoare de activitate (transportatori, agenții de turism etc)?

Protecţia consumatorilor: Ce aduc noile reglementări în vigoare? Ce s-a rezolvat, ce se va rezolva în 2019? Ce pârghii și limitări are ASF? Educație financiară, companiile ASF și ale pieței.

Conduita –  O nouă abordare a protecției consumatorilor la nivel european prin implementarea conceptului de Business Conduct? Cum se transpune la nivelul pieței românești?

Consultantul în asigurări? Care e rolul lui? Se trece de la vânzarea de polițe la consultanță referitoare la acoperirea riscurilor si creșterea bunăstării clienților? Rolul formării profesionale pentru dezvoltarea capitalului uman pe piața asigurărilor. Ce aduce nou IDD?

Top 10 riscuri la nivel mondial. Noutate: lipsa resursei umane calificate;

România e sincronizată cu tendințele europene de consum în domeniul asigurărilor?

Transformările majore care vor fi generate de noile tendințe tehnologice (Big Data, blockchain, inteligența articificială, IoT);

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.