Președintele Iohannis l-a desemnat pe Sorin Grindeanu premier

grindeanu-2Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Sorin Grindeanu premier, printr-un decret semnat vineri dimineață, în penultima zi a acestui an.

Sorin Grindeanu este cea de-a doua propunere a Alianței PSD+ALDE pentru funcția de prim-ministru, după ce Sevil Shhaideh a fost respinsă de șeful statului.

UPDATE: Premierul desemnat are un birou pregătit la etajul 1 al Palatului Victoria pentru a-și putea desfășura activitatea până la finalizarea procedurilor pentru numirea sa în funcție, a anunțat Guvernul Cioloș.

Noul Guvern va fi instalat în ianuarie anul viitor iar parlamentarii vor fi nevoiți să vină din vacanța pe care o au până la 1 februarie, dată la care începe prima sesiune a Legislativului.

Astfel, pe 3 ianuarie 2017 Parlamentul va începe audierea în comisii a noilor miniștri.

Sorin Grindeanu are 43 de ani și a fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Ponta 4, în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, iar în urma alegerilor locale din iunie anul acesta, el a ajuns președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș.

S-a nascut pe 5 decembrie 1973, la Caransebes, și a intrat în PDSR în anul 1997, în penultimul său an de facultate – pe care a absolvit-o la Universitatea de Vest Timișoara, la secția de Informatică.

Dupa ce a deținut mai multe funcții în organizația județeană de tineret, la sfarsitul lui decembrie 2003, el a devenit presedinte executiv al Organizatiei Judetene a PSD Timiș, apoi prim-vicepreședinte, lider al PSD Timișoara și președinte al PSD Timiș.

Intre anii 2004 – 2012, Sorin Grideanu a fost consilier local la Timișoara, iar in ultimul său mandat a ocupat și funcția de viceprimar.

În 2012 a devenit deputat, pe listele USL – din partea PSD și facut parte din Comisia permanenta pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor, iar apoi din Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Grindeanu: “Nu am terminat Academia de Informații a SRI, ci doar un curs de o lună și jumătate”

Înainte de a fi numit ministru în Guvernul Ponta 4, Sorin Grindeanu a fost, în perioada februarie 2013 – decembrie 2014, membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Despre această activitate, Grindeanu a dat explicații publice imediat după propunerea sa ca premier.

”Nu sunt absolvent, nu am terminat Academia de Informații, nu am făcut master acolo, era pur și simplu un curs de o lună și jumătate în care am fost cu mai alți deputați – și de la PNL, și de la PD. Un curs de o lună și jumătate pe siguranță și securitate națională. A fost o părere a conducerii noastre – și de la Cameră, și de la Comisie – neavând nicio legătură cu acest domeniu, absolut niciuna, că ar fi bine să fac un curs de o lună și jumătate, pe care l-am făcut”, a declarat Grindeanu miercuri seară, la Antena 3.

El susține că invitaţia de participare la cursul respectiv a venit la Comisia SRI din Parlament din partea Academiei de Informații, unde a ajuns trimis de partid.

Grindeanu a explicat că, la finalul anului 2012, din viceprimar al Timişoarei a ajuns deputat şi a optat pentru Comisia IT şi Buget, partidul repartizându-l la prima comisie. ”Am avut o revoltă personală, dacă pot să spun aşa, nu-mi plăcea componenţa”, a spus el, adăugând că a vrut să renunţe la mandat şi să întoarcă la Timişoara.

El a afirmat că ”membri din Comisia de apărare şi SRI au renunţat”, iar grupul PSD l-a trimis la Comisia SRI.

”Am fost chemat, mi s-a spus «mergi aici»”, a adăugat Grindeanu. ‘‘Am mers, nu am avut ce să comentez, eu sunt un om disciplinat”, a subliniat el, adăugând că invitaţia la curs a venit din partea Academiei la comisie şi a decis să participe, alături de colegi de la toate partidele, pentru a se conecta cu acest domeniu cu care nu a avut ”absolut nicio legătură”.

”Cel care m-a crescut a fost deţinut politic, a făcut ani de puşcărie. N-aş fi putut vreodată să trec peste ceea ce înseamnă memoria bunicului meu. E parte din mine acea durere”, a mai adăugat el ca argument suplimentar.

Întrebat dacă este ofiţer acoperit, Grindeanu a negat. El a susținut că nici nu a avut vreun contact privilegiat cu serviciile secrete și că nu are vulnerabilități.

”Nu am niciun fel de vulnerabilitate. Dacă aș fi avut așa ceva aș fi spus în fața colegilor mei în ședință și aș fi refuzat această mare responsabilitate. Pentru că eu o privesc ca și responsabilitate imensă, care apasă pe umerii noștri — ai PSD și ai aliaților noștri, cei de la ALDE—, de a guverna așa cum ne-am angajat să guvernăm pe programul de guvernare pe care oamenii l-au votat și pe care trebuie să îl urmărim cu sfințenie. Cu această responsabilitate nu ne putem juca și de aceea vă spun, am spus-o răspicat și acolo, nu există așa ceva”, a insistat Sorin Grindeanu.

Dragnea: “Nu are nicio legătură cu SRI”

Liviu Dragnea a declarat miercuri, când a anunțat că îl propune pe Sorin Grindeanu premier, că acesta a fost ”din greşeală”  timp de un an şi jumătate membru în Comisia de control a SRI.

”Am văzut, mi-a zis cineva că a apărut pe un site (…) că am făcut eu nu ştiu ce deal cu SRI. Sorin Grindeanu nu are nicio legătură cu SRI”, a spus Dragnea.

Întrebat de un jurnalist despre faptul că Grindeanu a fost membru în Comisia SRI, liderul PSD a replicat: ”Şi asta ce înseamnă? Că acolo sunt securişti? A fost din greşeală acolo, din întâmplare a fost un an jumate, după care a plecat. Deci ca să ne lămurim: Sorin Grindeanu nu are nicio legătură cu SRI. Nu am nicio problemă cu acel serviciu, dar cei care ajung în Comisie nu sunt acoperiţi. Trebuie să înţelegeţi. Sau nu toţi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.