Guvernul Orban prelungește cu 30 de zile starea de alertă

Guvernul Orban prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul țării, printr-o Hotărâre adoptată în data de 16 mai, a anunțat premierul Ludovic Oeban, la începutul ședinței Executivului. Amintim că starea de alertă a fost instituită în 15 mai, de Guvern cu încuviințarea Parlamentului, după două luni de stare de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis.

Noua Hotărâre de Guvern trebuie, de asemenea, trimisă la Parlament pentru încuviințare prin vot.

Premierul Orban a amintit, în debutul ședinței de Guvern, măsurile din a treia etapă de relaxare, anunțate deja în 15 iunie, când a fost adoptată Horărârea privind reluarea zborurilor către 17 state din Uniunea Europeană – lista lor fiind aprobată în data de 14 iunie, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Hotărârea nr. 29 a CNSU privind reluarea zborurilor către 17 țări

„Se va permite desfășurarea activităților în centrele comerciale de tip mall, cu excepția restaurantelor, a locurilor de joacă, sălilor de jocuri. Se reia activitatea în sălile de fitness și aerobic. Se reia activitatea în grădinițe și afterschool-uri. În plus, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Noi nu am închis bisericile în nicio perioadă, s-au permis evenimente cu număr redus. (…) Va fi un număr restrâns de credincioși permis în interior, deci slujbele se vor ține și în interior, și în exterior. Va fi regula de distanțare socială, regula de purtare a măștii în interior, dezinfecție. Se reiau și activitățile jocurilor de noroc. A fost o adevărată campanie împotriva noastră că dăm drumul la păcănele. Jocurile de noroc înseamnă și loteria, casele de pariuri, altele care se desfășoară în baza legii. Ce nu înțeleg cei care ne critică doar ca să se afle în treabă este că măsurile pe care le-am luat au avut la bază analizele de riscuri epidemiologice. Am luat decizia deschiderii acolo unde am considerat că riscul e mic sau că prin măsurile luate se poate proteja sănătatea cetățenilor”, a arătat prim-ministrul. 

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, înainte de începerea efectivă a ședinței Executivului: „Vă solicit includerea pe ordinea de zi a proiectului de HG pentru prelungirea stării de alertă cu o perioadă de 30 de zile”.

„De acord”, a spus Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.