ARILOG: Riscuri de blocaj în domeniile vitale!

Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și prioritizând lanțul de aprovizionare cu alimente, bunuri de larg consum și medicamente ARILOG (Asociația Specialiștilor din Logistică, Depozitare și Transport) solicită Guvernului României și Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență să țină cont și să protejeze toate domeniile de activitate care contribuie la procesul vital de livrare a alimentelor și medicamentelor către populație, care implică atât activitățile de transport/distribuție, cele de depozitare și de manipulare a mărfurilor, cât și cele din industria ambalajelor aferente.

„Așadar, ținând cont că o dată cu creșterea volumelor de mărfuri alimentare și de strictă necesitate distribuite, a crescut și nevoia suplimentară de angajați, considerăm că trebuie reglementat de urgență un cadru legal facil prin care să se redistribuie forța de muncă”, se arată într-un comunicat transmis de asociație.

Există numeroase domenii care au închis activitatea și care au angajații în somaj tehnic: fabrici automotive, turism, horeca (restaurante, baruri, hoteluri). Acest personal trebuie să fie accesibil ușor companiilor a căror activitate este vitală în aceste momente, pentru procesele de muncă care nu necesită personal specializat (firme producătoare de alimente, magazine alimentare, activități de depozitare), pentru a suplimenta eventuale îmbolnăviri de coronavirus și concediile pentru supravegherea copilului.

De asemenea, considerarea întregului lanț logistic este esențială pentru a evita sincope și blocaje. Trebuie protejate cu prioritate toate activitățile din lanțul de aprovizionare, inclusiv industria ambalajelor (primare și secundare), precum și serviciile conexe (retur și mentenanță a ambalajelor).

Blocajul industriei ambalajelor oprește aprovizionarea cu alimente

Dacă industria ambalajelor se blochează sau își întrerupe temporar activitatea, industria bunurilor alimentare nu își mai poate continua activitatea de aprovizionare către piața din România deoarece nu primesc ambalaje și consumabile necesare pentru transportul mărfurilor în siguranță, către depozite și mai departe către magazine, spitale și farmacii.
În plus, camioanele și stivuitoarele trebuie să funcționeze, suportul primit de la distribuitorii din aceste domenii fiind esențial în această perioadă.

ARILOG: „Avem semnale de la partenerii noștri că în Italia și Spania aceste domenii de activitate au fost suspendate nefiind considerate importante, iar acest fapt a dus la blocaje în lanțul de aprovizionare. Având aceste exemple concrete, propunem considerarea măsurilor necesare pentru a nu repeta aceleași greșeli.”

Consiliul Director ARILOG, care este format din profesioniști cu o experiență de cel puțin 20 ani în industria logistică oferă Guvernului României tot suportul necesar pentru a înțelege importanța tuturor activităților suport din lanțul de aprovizionare si pentru a lua măsurile necesare și corecte în acest domeniu. „Este critic pentru această perioadă să evităm orice măsură sau restricție greșit emisă pentru aceste domenii de activitate, pentru că pot duce foarte ușor la un colaps al livrării bunurilor, cu efecte dramatice pentru populație”, se concluzionează în comunicat.

ARILOG este o organizație voluntară, profesională și educațională non-profit, care își propune promovarea industriei de logistică în toate companiile românești precum și creșterea vizibilității acesteia în peisajul economic românesc și internațional. ARILOG promovează educația profesională continuă: 

– Dezvoltarea continuă a platformei de comunicare între membrii comunității

– Promovarea bunelor practici în logistică

– Sprijinirea schimbului de informații în vederea educației continue pe orizontală.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.