UPDATE 2! Preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, deferit justiţiei pentru corupţie

Ion Miloşioiu, preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, a fost trimis în judecată, miercuri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Piteşti, pentru trafic de influenţă.

El a cerut şi primit şpagă pentru a interveni pe lângă un coleg judecător să-l elibereze din arest preventiv şi să-l scape ulterior de condamnare pe un inculpat acuzat de înşelăciune.

În data de 3 iunie 2013, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins cererea anchetatorilor privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Miloşioiu, însă complicii lui au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, din 29 mai.

UPDATE 25 mai 2015: Instanţa Supremă a menţinut, în 8 mai, pedepsele dispuse de CAB, astfel că Miloşioiu a fost încarcerat pentru 3 ani.

UPDATE 7 martie 2014: Miloşioiu a fost condamnat la 3 ani de închisoare şi pus sub control judiciar, dar sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Piteşti nu este definitivă. Şi ceilalţi inculpaţi au fost condamnaţi: George Banu la 1 an şi 4 luni de închisoare pentru trafic de influenţă; Vişan Eftmie, la 2 ani, pentru cumpărare de influenţă; Gheorghe Doican, la 1 an şi 4 luni, pentru cumpărare de influenţă. Şi ei au fost puşi sub control judiciar.

Robert Anghel, fratele lui Vişan Eftimie, în prezent arestat într-o altă cauză, a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, la care s-au adăugat pedepse penale primite anterior, în final instanţa dispunând executarea celei mai grele pedepse, de 6 ani de detenţie şi 4 ani interzicerea unor drepturi.

Complicii sunt:

  • Vişan Eftimie şi Gheorghie Doican, pentru cumpărare de influenţă
  • George Banu, pentru trafic de influenţă.

Ambii au fost trimişi în judecată alături de preşedintele Tribunalului Dâmboviţa.

Alături de ei a fost deferit justiţiei Robert Anghel (fost Eftimie), ce se află în executarea unei pedepse privative de libertate şi pentru care inculpaţii de mai sus au dat mită, iar preşedintele tribunalului a primit-o ca să-l scape de puşcărie. Robert Anghel este trimis acum în judecată şi pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriu, procurorii arată că, în 2 noiembrie 2010, inculpatul Miloşioiu Ion, judecător, preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui alt judecător din cadrul aceleiaşi instanţe, a pretins, în mod injust, de la inculpaţii Anghel Robert şi Eftimie Vişan (fraţi), suma de 6.000 de euro.

Banii au fost ceruţi prin intermediul lui Banu, pentru a interveni pe lângă un judecător care judeca dosarul penal privind pe Anghel Robert, judecat în stare de arest preventiv pentru infracţiunea de înşelăciune, şi pentru a-l determina să dispună punerea în libertate a acestuia şi, în final, să dispună condamnarea cu suspendarea executării pedepsei.

În 7 noiembrie 2010, Miloşioiu a primit de la Eftimie şi Robert Anghel (acesta din urmă în mod indirect, prin fratele său), prin intermediul inculpaţilor Banu şi Doican, suma de 12.500 lei, echivalentul sumei de 3.000 euro, ca parte a sumei totale pretinse.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile deţinute de inculpatul Doican şi asupra unor sume de bani aparţinând inculpaţilor Banu şi Eftimie.

La instrumentarea dosarului, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Piteşti.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.