UPDATE 2! Percheziţii la firma de pază a ginerelui lui Blaga. Ridicat cu mascaţii, pentru evaziune fiscală

Poliţişti de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi IPJ Hunedoara percheziţionează 5 firme de pază din Bucureşti şi Hunedoara, printre care şi Axis Corporate Security, compania lui Andrei Ionuţ Rudeanu, ginerele copreşedintelui PNL Vasile Blaga, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 600.000 de euro.

Acţiunea este coordonată de procurori ai Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

UPDATE ora 22.00: Rudeanu a fost reţinut de procurori. La audieri au fost aduse cu mandat maim multe persoane, însă anchetatorii au decis ca numai ginerele lui Blaga să fie dus mâine în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, pentru arestare preventivă. 

UPDATE ora 13.50: Rudeanu a fost adus cu mandat la audieri la Bucureşti, la Parchetul CAB.

“Din investigaţii a reieşit faptul că, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii specializate în prestări de servicii de pază ar fi creat un circuit infracţional, format din mai multe societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive”, informează Poliţia Română.

Astfel, în contabilitatea companiei au fost înregistrate achiziţii fictive de servicii, bugetul de stat fiind prejudiciat cu aproximativ 600.000 de euro.

Mai multe persoane, printre care şi Andrei Rudeanu, vor fi aduse cu mascaţii la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, pentru a fi audiate.

Infracţiunile au fost comise în perioada 2010-2014. Suspecţii s-au sustras de la plata taxelor și impozitelor, creând un circuit infracțional și firme fantome.

Andrei Ionuţ Rudeanu este căsătorit din 2008 cu fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina.

Contracte cu CNADNR

Firma lui Rudeanu are încheiate nenumărate contracte cu statul, pentru servicii de protecţie şi pază. Cu CNADNR a semnat 8 contracte, dintre care 5 într-o singură zi, în valoare de 2,2 milioane de euro, scriu cei de la hunedoaralibera.ro, care publică şi fotografii de la percheziţii.

Niciunul dintre aceste contracte încheiate în 2013 nu a fost obținut prin licitație publică.

“De la data de 1 mai 2013, Axis Corporate Security asigură împreună cu subsidiara locală a liderului mondial pe piaţa serviciilor de securitate G4S, ca urmare a unor licitații deschise organizate de CNADNR pe SEAP, la care au participat de fiecare dată cel puțin cinci competitori, bunurile aflate în patrimoniul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA de pe mai multe tronsoane de autostrăzi din România”, se arată pe site-ul companiei.

De asemenea, firma a câştigat contracte cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara pentru paza unor poduri aflate în patrimoniul regiei. Însă criticilor la adresa lui Vasile Blaga pe tema încheierii de către ginere a acestor afaceri cu statul, dar şi dezicerea lui Blaga de ginerele său au făcut ca Axis să renunţe la ele.

“Ginerii nu ţi-i alegi”

Într-un interviu pentru Revista 22, Vasile Blaga declara în februarie 2014: “Ginerii nu ţi-i alegi. I-am spus-o foarte clar mai ales după ultima ispravă, cea cu Timişoara, de acum trei săptămâni, când a luat un contract de 200.000 lei pentru pază sau nu ştiu ce: nu mai are ce căuta în casa mea. Mai mult n-am ce să fac. E căsătorit cu fiica mea, am un nepot foarte reuşit, eu nu pot să mă duc mai departe. Ştiu că e foarte greu ca lumea să mă creadă, asta i-am şi spus-o între patru ochi: “Poţi să-ţi dai seama că nimeni nu crede că dacă n-ai fi ginerele meu ai lua contractele respective?“. Ar putea sta în banca lui, că are destul de lucru”.

Iată că ginerele nu i-a ascultat sfatul public şi a căzut în plasa anchetatorilor.

Blaga: “Mă vedeaţi pe mine intervenind la Ponta?”

Astăzi, Blaga s-a declarat deranjat că numele său este legat de afacerile ginerelui. “Nu am vorbit cu ginerele meu, dar am spus, încă de ani buni, că sunt deranjat ca numele meu să fie legat de afacerile acestuia. Dacă cineva a greșit trebuie să răspundă în fața legii, indiferent de cine este. Niciodată nu am intervenit pentru a favoriza un contract. Nu mă bucur, e soțul fiicei mele, tatăl nepotului meu”, a spus el îtr-o intervenţie telefonică la B1TV.

Întrebat dacă Rudeanu ar fi intrat în posesia contractelor cu statul fără ajutorul său, copreședintele PNL a spus: “Mă vedeați pe mine în stare să intervin la Ponta? Mă vedeți în stare să intervin să îi rog? Tocmai asta mă deranjează pe mine: că nimeni nu crede, din păcate, că nu am intervenit niciodată în favoarea lui. Asta i-am zis acum un an:  îmi pare rău de tine, ești parte din familie, dar gândește-te ce prejudiciu îmi aduci tu mie”.

Stomatolog căpătuit din pază, după căsătorie

Axis Corporate Security Srl a fost înfiinţată în 2009 de Andrei Rudeanu – de profesie medic stomatolog – împreună cu mama sa, Aurora Mariana. Se întâmpla exact la un an după ce Andrei s-a căsătorit cu fata lui Vasile Blaga.

Firma acţioneaza în domeniul securităţii private iar specialiştii îi are recrutaţi din agenţiile publice, private sau guvernamentale, mai scrie pe site-ul propriu.

În primul an de la înfiinţare, Axis a avut o cifră de afaceri de 27.394 de lei, însă criza economică i-a mărit afacerile la 9.346.077 de lei, la finele lui 2011.

Paza unitătilor miniere din Valea Jiului

În 2012, firma a câstigat şi contractul de pază a unitătilor miniere din Valea Jiului, în valoare de 36 mil lei, pentru o perioadă de 3 ani. Presa a relatat că Axis Corporate Security a fost sancţionată de mai multe ori de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, pentru că nu şi-a respectat obligaţiile faţă de angajaţii care se ocupă cu paza unităţilor miniere.

De asemenea, Axis a încheiat două contracte cu  Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane în 2011 şi 2012, în valoare totală de 397.816 de lei (92.515 de euro).

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara i-a dat un contract de 50.000 de euro în februarie 2011 iar Primăria Municipiului Hunedoara, un contract anul trecut în august, de 833.863 de lei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.