UPDATE! Gruia Stoica, reţinut de DNA

Gruia Stoica a fost reţinut de procurorii DNA sub acuzaţia de cumpărare de influenţă şi va fi prezentat joi, instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Avocatul Doru Boştină a fost lăsat să plece dar are interdicţie să părăsească ţara, el fiind acuzat de  trafic de influență. Pe scurt, proprietarul GFR i-a dat lui Boștină 3.000.000 euro ca să afle de la directorul general al CFR Marfă (unul dintre competitori) prețul pe care societatea feroviară de stat urma să îl ofere la licitație. Gruia Stoica a fost adus în această seară încătuşat la DNA, după ce a refuzat să se prezinte în urma citaţiilor.

UPDATE 30 ianuarie ora 16.20: Gruia Stoica a fost arestat.

Redăm integral comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de următorii:

STOICA GRUIA, președinte al Grampet Group (din care face parte SC Grup Feroviar Român SA București), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență,

BOȘTINĂ DORU-CĂTĂLIN, avocat în Baroul București, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitație pentru încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. SA a transmis invitații de participare la procedura de licitație (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorității contractante) mai multor societăți, între care către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” SA și SC Grup Feroviar Român SA București.

Licitația avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

Din Rezoluția menționată a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului Boștină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitației.

Acest demers avea ca scop depunerea, de către S.C. Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preț cât mai apropiat de cel propus de S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Având în vedere că, fiind citat, Stoica Gruia a refuzat să se prezinte la audieri, a fost pus în executare mandatul de aducere a acestuia, conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedură penală, în interesul bunei derulări a anchetei penale.

La data de 29 ianuarie 2014, învinuiților li s-au prezentat acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală”.

În completare, DNA a emis un alt comunicat:

“La data de 29 ianuarie 2014, procurorii anticorupție au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatului STOICA GRUIA, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Față de inculpatul BOȘTINĂ DORU-CĂTĂLIN s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.