UPDATE 3! Fostul şef al ANAF Şerban Pop şi Alina Bica, arestaţi pentru mită

Procurorii DNA i-au reţinut astăzi la ora 11.oo pe fostul şef al ANAF Şerban Pop, acuzat de fapte de corupţie într-un alt dosar instrumentat Alinei Bica (fosta şefă a DIICOT), reţinută şi ea ulterior de anchetatori, privind o infracțiune de luare de mită pentru soluționarea unui dosar la DIICOT în care este implicat omul de afaceri Horia Simu, arestat preventiv în 3 iulie pentru obţinerea unor despăgubiri ilegale. 

Cel mai probabil, Simu a făcut denunţ, pentru a beneficia de o pedeapsă mai blândă.

UPDATE 25 septembrie: Bica, Pop şi Simu au fost trimişi în judecată, toţi trei în arest preventiv.

UPDATE 2 septembrie: Bica și Pop au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

UPDATE: Procurorii DNA au reţinut-o şi pe Alina Bica, ambii urmând a fi prezentaţi mâine instanţei ÎCCJ, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Bica a fost denunţată de fostul ei consilier Ionuț Mihăilescu.

Redăm comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea, pentru 24 de ore, începând de la data de 01 septembrie 2015, a inculpaților:

POP ȘERBAN, fost șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

BICA ALINA MIHAELA, procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:

– luare de mită, 

– participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu.

În cauză, procurorii anticorupție desfășoară acte de urmărire penală și față de suspectul:

– SIMU HORIA, om de afaceri, cu privire la săvârşirea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanţele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date şi probe potrivit cărora:

În cursul anului 2014, inculpatul Pop Șerban a primit de la suspectul Simu Horia, om de afaceri, suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban.

Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Simu Horia în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus.

În schimbul banilor primiți, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de suspectul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior”.

Şerban Pop a fost scos încătuşat din sediul DNA la ora 11.20 şi dus în arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca mâine să fie prezentat instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

Pop este trimis în judecată în dosarul de şantaj în care este judecat Dan Voiculescu, condamnat anul trecut în 8 august la 10 ani de închisoare, în dosarul de corupţie privind privatizarea ICA.

Totodată, cu dosarul de astăzi în care este audiată, Alina Bica are 3 dosare de corupţie privind despăgubiri acordate ilegal, în două dintre ele fiind judecată deja la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.