Deputat condamnat la închisoare, prins pe aeroport când încerca să fugă din ţară

Nicolae Vasilescu, deputat PSD de Dolj, secretar execuiv al PSD şi fost şef al Direcţiei legislative din Camera Deputaţilor, a fost condamnat, ieri, la 2 ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru fapte de corupţie săvârşite în această calitate, însă nu s-a predat şi a încercat să fugă din ţară, fiind prins pe Aeroportul “Henri Coandă” Otopeni azi-noapte. El a fost dus imediat la arestul Poliţiei Capitalei, de unde va fi transferat la Penitenciarul Rahova. Aici va petrece perioada de carantină, după care se va decide în ce penitenciar îşi va ispăşi pedeapsa.

După sentinţa pronunţată ieri, mandatul de aducere pentru executare a pedepsei a ajuns la Poliţia Capitalei marţi în jurul orei 20.00, iar în baza acestuia, poliţiştii l-au căutat pe Vasilescu la adresa de domiciliu, din Dolj. Cum nu a fost găsit, oamenii legii au extins căutările.

Deputatul a fost depistat miercuri, în jurul orei 02.00, pe Aeroportul Internaţional Otopeni. Nicolae Vasilescu avea un bilet către o destinație din Asia. El nu a opus rezistenţă la încătuşare.

După acest episod, şansele lui de a fi eliberat condiţionat la expirarea ispăşirii a două treimi din pedeapsă sunt, practic, nule. 

Nicolae Vasilescu se află la al 3-lea mandat de deputat (în 1996-2000 şi 2000-2004 din partea PRM (al cărui vicepreşedinte a fost între 2002-2005), 2012-prezent din partea PSD), fiind reales în 9 decembrie 2012 cu 62,19% voturi în Colegiul uninominal nr. 2, Dolj.

El este preşedintele Comisiei pentru Regulament a Camerei Deputaţilor şi membru în Grupul Parlamentar de Prietenie cu Republica Populară Chineză.

În perioada 2009-2012, cât nu a mai fost deputat, a deţinut funcţia de şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaților.

Inginer la ROCAR, apoi parlamentar şi absolvent de Drept

Între anii 1990 – 1996 a lucrat la ROCAR SA (imediat după ce a terminat Institutul de Construcții București – Facultatea de Utilaj Tehnologic), la început ca inginer – tehnolog de producţie şi apoi ca şef de secţie coordonare.

A intrat ulterior în Parlament, pe listele PRM, iar în 2006 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bioterra.

Este absolvent al Colegiului Național de Apărare – seria IX (2001) şi este Master în Securitate Comunitară și Terorism (2009).

Contracte pe şpagă

Deputatul Vasilescu a fost condamnat la închisoare, definitiv, pentru trafic de influenţă. În noiembrie 2011, el a pretins de la reprezentantul legal al unei firme suma de 2 milioane de lei, adică 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcții pe care le-a efectuat cu ani în urmă această firmă în beneficiul a 5 primării.

Deputatul a fost găsit vinovat că și-a folosit influența pentru ca această firmă să câștige contracte cu statul.

Dosarul a fost judecat în primă instanță de un Complet de 3 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiție, care l-a achitat. Însă Completul de 5 judecători a decis, ieri, să îl condamne la 2 ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales, precum şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei.

În acelaşi dosar au primis pedepse de câte 2 ani şi jumătate de închisoare şi cei 3 complici ai deputatului, tot pentru trafic de influenţă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.