Boşcodeală, dat pe mâna justiţiei de procurorii anticorupţie

Constantin Octavian Boşcodeală, primarul municipiului Buzău, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Ploieşti, sub acuzaţia de 3 infracţiuni de abuz în serviciu, în formă calificată, prin care a prejudiciat bugetul local cu peste 4,2 milioane lei. În vederea recuperării banilor, anchetatorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin edilului. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Braşov, instanţă desemnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să judece cazul, la cererea procurorilor.

În rechizitoriu se arată că, în cursul anilor 2002 – 2008, Boşcodeală, a acordat ilegal, unor asociaţii sportive, persoane juridice non profit, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău.

“Concret, în cursul anului 2008, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boşcodeală a dispus, în mod nelegal, plata sumei de peste 1,6 milioane lei către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău (denumită în continuare ”Asociaţia sportivă”) cu titlu de finanţare nerambursabilă – din care suma de aproximativ 280.000 lei reprezintă plăţi directe efectuate către Regia Autonomă Municipală (RAM) Buzău (unitate din subordinea Consiliului local Buzău, la care Asociaţia sportivă avea debite restante)”, se arată într-un comunicat al DNA.

De această sumă a beneficiat, în mod indirect, SC Fotbal Club Gloria SA Buzău (agent economic privat la care primarul era acţionar, în calitate de persoană fizică), firmă cu care Asociaţia sportivă avea încheiat un protocol conform căruia se obliga, contrar legii, să susţină activitatea sportivă a societăţii comerciale cu sumele primite de la bugetul local.

De asemenea, SC Fotbal Club Gloria Buzău fusese obligată, prin hotărâre judecătorească, la plata debitelor restante către RAM Buzău, în solidar cu Asociaţia sportivă.

În această modalitate, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de peste 1,6 milioane lei.

De asemenea, în 19 mai 2006, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local, primarul a acordat direct, în folosinţă gratuită, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Asocierii în participaţiune formate din Asociaţia Sportivă ‘Voinţa Buzău’ şi SC Monte Cris, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de peste 2,6 milioane lei, reprezentând veniturile nerealizate în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 octombrie 2009.

În plus, începând cu anul 2002, când Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală a asigurat nelegal folosinţa gratuită a stadionului de fotbal Asociaţia Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău şi, prin intermediul acesteia, SC Fotbal Club Gloria S.A.

În acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 590.000 lei, reprezentând veniturile nerealizate din exploatarea bunului.

Până la finalizarea cercetărilor, Consiliul Local al Municipiului Buzău nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.