Soare la munte, ceaţă la câmpie

Uşoara încălzire a vremii face ca soarele să strălucească la munte şi să fie imposibil de zărit la câmpie, în jumătatea de est a ţării, pe tot parcursul sfârşitului de săptămână. Avertizarea nowcasting de vineri seara privind ceaţa densă pe toate drumurile naţionale din 10 judeţe, E85 şi Autostrada Soarelui s-a extins sâmbătă dimineaţa cuprinzând şi autostrăzile Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Ploieşti. Meteorologii au emis apoi altă atenţionare, valabilă până sâmbătă la ora 19.00, pentru judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Suceava, Vrancea şi Galaţi, incluzând E85. Vizibilitatea este redusă, sub 200 de metri, ajungând însă pe unele porţiuni chiar şi sub 50 m.

Temperaturile maxime, cuprinse între 5 şi 15 grade Celsius, sunt mai ridicate la munte şi mai coborâte în zonele de şes, cu ceaţă persistentă. În regiunile estice, izolat vor fi condiţii de ploaie slabă sau de burniţă.

Minimele, între -3 şi 7 grade, sunt mai mici în depresiuni şi uşor mai ridicate pe litoral. Desigur, la Polul Frigului din ţara noastră – Miercurea Ciuc -, mercurul din termometre a coborât vineri noaptea până la -10 grade, cea mai scăzută temperatură din acest sezon.

În Bucureşti, temperatura maximă de 9-10 grade va fi percepută ca fiind mult mai scăzută, din cauza ceţei persistente de noaptea până la prânz. Noaptea vor fi 1-3 grade Celsius.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.