Producţia de grâu, cu 50% mai mare decât anul trecut

Producţia de grâu este estimată, la recoltatul grâului pe final, la circa 7 – 7,2 milioane de tone, cu aproape 50% mai mare decât cea de anul trecut, potrivit preşedintelui Organizaţiei Interprofesionale “Cereale şi Produse Derivate” (OIPA), Aurel Popescu. În 2012, din cauza secetei, s-au obţinut numai 4,78 de milioane de tone de grâu, restul până la 4,93 milioane de tone fiind triticale (plante asemănătoare cu grâul, n.r.) şi secară. Consumul intern  se ridică la 3,3 milioane de tone de grâu, la care se adaugă o cantitate de sămânţă de 500.000 de tone şi un stoc de rezervă de 700.000 de tone, astfel că nu e nevoie să importăm.

“Probabil în această săptămână se va finaliza recoltatul grâului, iar din estimările pe care le avem cred că vom obţine în acest an o producţie de 7- 7,2 milioane de tone. În ceea ce priveşte calitatea recoltei de grâu din acest an, cred că două treimi din producţie va fi grâu furajer, iar o treime grâu bun pentru panificaţie. Grâul pentru panificaţie a fost recoltat înainte de începerea ploilor, iar cel furajer după ce au apărut precipitaţiile”, a declarat Aurel Popescu, preşedinte OIPA şi şeful celui mai important patronat de morărit şi panificaţie din România.

Popescu consideră că procesatorii nu vor fi nevoiţi să apeleze la importuri pentru asigurarea consumului intern.

Cât priveşte preţul grâului, şeful OIPA afirmă că se înregistrează în continuare o tendinţă de scădere, în prezent acesta fiind de 680 de lei pe tonă pentru grâul de panificaţie şi între 620 şi 650 de lei pe tonă pentru grâul furajer.

În această perioadă, preţul grâului de panificaţie se află la cel mai scăzut nivel comparativ cu perioada similară a ultimilor 3 ani.

În toamna anului trecut a fost însămânţată cu grâu o suprafaţă de 1,9 milioane hectare. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.