Maşinile înmatriculate înainte de 2007 vor scăpa de taxă

Premierul Victor Ponta a anunţat joi seară că proprietarii maşinilor înmatriculate înainte de anul 2007 vor fi scutiţi de taxa de primă vânzare auto, instituită de Guvernul Boc şi suspendată pe tot parcursul anului trecut, la propunerea fostului ministru Laszlo Borbely, dar reintrată în vigoare în acest an. Ponta a catalogat taxarea acestui tip de maşini drept “o aberaţie”, aşa că este sigură eliminarea acestei prevederi în noua ordonanţă de urgenţă ce se croieşte la Ministerul Mediului.

“Trebuie să încercăm să îndreptăm aberaţiile, iar prima dintre aberaţii era referitoare la maşinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, înainte să intrăm în Uniunea Europeană. Deci, are omul o Dacie care face 300 euro şi plăteşte o taxă de 3.000 euro, sigur că e o aberaţie”, a spus Ponta la RTV.

În condiţiile în care a fost suspendată doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie.

Taxa, denumită “de primă vânzare”, este percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

Fostul ministru Laszlo Borbely arăta că circa 110.000 de autovehicule înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 şi pentru care nu a fost achitată taxă de primă înmatriculare, în general maşini cu norma de poluare Euro 3 şi 4, şi-au schimbat proprietarii.

Modificarea taxei auto, promisă de Guvernul Ponta a fi operată în şedinţa din 3 ianuarie, a fost amânată însă şi în a doua şedinţă a Executivului, pentru că ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mai cerut timp pentru elaborarea proiectului de ordonanţă.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

  1. Buna,Romania!Mi se pare o aberatie taxa asta mai ales pentru masinile inmatriculate deja in Romania ,sigur atunci cand omul o sa aiba banii necesari isi va cumpara masina noua ,dar acum omul a cumparat masina pe care si-a permis-o din 700 ron,cel mai corect ar fi sa nu-i dea in cap saracului ,masina e o necesitate pentru unii nu un lux ,multi au masini mai vechi pentru a cara diverse lucruri cu ea pentru a putea sa isi intretina familia .Romanul acesta care o sa fie batjocorit acum sigur nu isi v-a mai da asa usor votul ,e prea mult sa batjocoresti un om cu o taxa aberanta pentru o masina deja inmatriculata in Ro.pentru care s-a platit impozit si alte taxe necerare pentru a circula pe drumurile publice ,in alte state poti sa circuli si cu o masina din anii 60 ,se exagereaza cu toate aici la noi,oamenii acestia ne polueaza cu adevarat sufletele si ne fac sa uram ca suntem romani si sa ne uram tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.