Fostul şef al AM POSM şi subaltern al lui Borbely, trimis în judecată pentru corupţie

Adrian Mîndroiu, fost director general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu – AM POSM şi al Direcţiei Fonduri Structurale (DFS) din DG AM POSM, subalternul lui Laszlo Borbely pe vremea când acesta era ministru al Mediului (în Guvernul Boc), a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru infracţiunile de trafic de influenţă în formă continuată şi de  asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie. Dosarul a fost înaintate spre judecare Tribunalului Bucureşti. Amintim că deputatul UDMR Borbely a fost audiat în calitate de martor în acest dosar, în data de 18 iunie.

Potrivit DNA, în acelaşi dosar cu Adrian Mîndroiu au fost deferiţi justiţiei Nicolae Frank, şi Cristian Vlad Goga, ambii în stare de arest preventiv, administratori ai unor societăţi comerciale de consultanţă, precum şi Daniela Cimpoca şi Iulia Bărbat. Toţi patru sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă, în formă continuată şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

În rechizitoriu se arată că, în perioada noiembrie 2011- aprilie 2013, inculpatul Mîndroiu, în mod repetat, a pretins şi primit bani şi alte foloase şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de inculpaţii Frank şi Goga, cu complicitatea inculpatelor Cimpoca şi Bărbat, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM să favorizeze interesele comerciale ale grupului menţionat, între care şi firma Tahal Consulting Engineering SRL.

“Concret, în 5 aprilie 2011, între reprezentanţii firmei Tahal Consulting Engineering SRL şi autoritatea de mediu s-a semnat un contract având ca obiect acordarea de asistenţă tehnico-economică pentru direcţiile şi birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparţinând de POSM, legat de proiectele finanţate din asistenţa financiară nerambursabilă. Valoarea contractului este de 19,94 milioane de lei. Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea plăţilor şi pentru a obţine sprijinul în adjudecarea unor noi licitaţii pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infracţionale au efectuat mai multe acte materiale de cumpărare a influenţei directorului AMPOSM, Mîndroiu Adrian”, arată procurorii.

Şpagă sub toate formele

În acest sens, Adrian Mîndroiu a pretins şi primit următoarele sume de bani sau foloase:

  • în perioada 23-25 noiembrie 2011 a primit de la Nicolae Frank un ceas de mână;
  • în perioada iulie 2012-aprilie 2013 a primit folosinţa gratuită a unui autoturism nou marca BMW X1, XDRIVE, de la Vlad Cristian Goga, în echivalent de peste 18.000 euro;
  • în 6 februarie 2013 a cerut o excursie de două săptămâni în insulele Mauritius pentru două persoane (el şi soţia sa), pentru luna octombrie, de la inculpaţii Frank şi Goga, în echivalent de peste 5.000 euro;
  • în octombrie 2012 a pretins 30.000 lei şi a primit 13.000 lei de la Goga, primirea banilor fiind disimulată în contractul de prestări-servicii încheiat între el, ca persoană fizică autorizată, în calitate de prestator şi o societate comercială, în care Iulia Bărbat era administrator, în calitate de beneficiar;
  • în perioada 16-21 februarie 2013, a acceptat direct şi indirect cu titlu de dar suma de 500 lei, de la Vlad Goga.

Asociere infracţională

DNA precizează că doi dintre membrii asocierii infracţionale, respectiv Frank şi Goga, s-au pus de acord, la o întâlnire la care a participat şi Adrian Mîndroiu, să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcţionarii de la nivel local care fie creează probleme în derularea contractelor cu autorităţile statului, fie trebuie mituiţi pentru obţinerea unor astfel de contracte.

“În considerarea acestor intenţii, în perioada 21 februarie- aprilie 2013, inculpaţii Frank şi Goga, fie împreună, fie separat, s-au întâlnit cu un funcţionar din cadrul unui consiliu judeţean pentru a stabili condiţiile de cumpărare a influenţei acestuia pe lângă alţi funcţionari din acelaşi consiliu judeţean sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autorităţi contractante, astfel ca anumite contracte să fie atribuite firmelor din grupul condus de aceştia”, se mai spune în comunicat.

Sedchestru asigurător

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor Mîndroiu şi Goga.

Amintim că, în 5 aprilie a.c., Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Mîndroiu, Frank şi Goga.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor din structurile specializate în culegerea de informaţii.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.