Efectul panicii aflatoxinei: Preţul laptelui a ajuns sub 1 leu la fermieri. Ministrul Agriculturii se face că evaluează pierderile

Crescătorii de vaci primesc a doua lovitură în scandalul aflatoxinei: după ce nu mai pot vinde toată cantitatea de lapte din fermă, sunt siliţi să dea pe mai nimic până şi puţinul ăla care li se colectează. Procesatorii au prins ocazia şi îl cumpără cu 30% mai ieftin. Până acum, ofereau pe litrul de lapte între 80 de bani şi 1 leu la micii fermieri şi între 1,30-1,40 de lei la fermierii mari. În tot acest timp, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, o ţine langa că a vrut doar să protejeze populaţia. Vineri, la Cluj, el a anunţat că va face “în perioada următoare” o evaluare a pierderilor suferite de crescătorii de animale. Nu le promite însă vreun ajutor pentru pagubele produse chiar de el, prin panica creată cu declaraţiile privind aflatoxina din lapte. Spune, în schimb, că va discuta cu procesatorii să revină la preţurile de achiziţie de până acum. Tardiv.

„Au fost probleme cauzate în ultimul timp cu referire la aflatoxina identificată în lapte. Sunt anumite pierderi pentru anumiţi fermieri în această perioadă şi vom face o evaluare a pierderilor. Vom avea discuţii şi cu procesatorii, pentru a nu se pune presiune pe producători. Ce e important pentru crescătorii de animale care aveau contracte cu procesatorii este că aceste contracte au fost respectate, procesatorii au cumpărat în continuare laptele de la producători, chiar dacă au constituit stocuri suplimentare”, a declarat Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca.

Ministrul susţine însă că pierderi au înregistrat numai fermierii care vând laptele la dozatoare, nu şi cei care au contract cu procesatorii.

“Crescătorii de animale care au contracte cu procesatorii au livrat şi nu au înregistrat pierderi în această criză. Pierderi s-au înregistrat la fermierii care au vândut laptele direct prin dozatoare, iar acolo trebuie să ne asigurăm că vând fermieri, nu intermediari care văd o afacere din asta”, a arătat Constantin.

El a anunţat că se poartă negocieri cu reprezentanţii crescătorilor de bovine, care au solicitat majorarea ajutorului de stat pe cap de animal de la 500 la 600 de lei.

“Cererea este îndreptăţită, având în vedere actualul context cu probleme şi al creşterii preţului la furaje, şi facem eforturi să identificăm bani în bugetul pe care îl avem – pentru că nu putem primi fonduri suplimentare – astfel încât plata pe animal să fie mai mare în 2013”, a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii a încheiat spunând că „trebuie să stopăm pierderile, să facem o evaluare, să vedem ce s-a întâmplat şi să vedem diverse forme de sprijin pe cap de animal”.

Frânc: “Isteria este creată artificial de nişte multinaţionale”

La finalul întâlnirii cu ministrul Agriculturii, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, a spus că împreună cu Daniel Constantin a încercat să finalizeze “nebunia şi isteria cauzate de aşa-zisă problemă a aflatoxinei din România”.

„Toată această isterie este creată artificial de nişte multinaţionale din România prin încălcarea teritoriului lor de interese economice. Înainte cu trei săptămâni de izbucnirea scandalului, s-a discutat de problema laptelui cu aflatoxină în Serbia, în care se face referire de către o persoană că sunt informaţii că şi în România ar fi probleme cu lapte contaminat cu aflatoxină. În Serbia funcţionează două multinaţionale procesatoare de lapte care sunt şi în România”, a spus Frânc.

El a acuzat şi autorităţile că au explicat insuficient populaţiei despre pericolul contaminării laptelui cu aflatoxină, spunând că, în condiţiile în care chiar dacă s-ar fi depăşit de 10 limitele admise de normele UE, tot “ar fi fost nevoie ca o persoană să consume zeci de litri de lapte pe zi, timp de 200 de zile, ca să aibă probleme”.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Prieteni inca n-ati inteles ca Romania trebuie sa devina piata de desfacere pentru gunoaiele UE si nu producator, procesator si exportator?! Ce dracu’? Aveti cilti in capete? Gripa aviara ,gripa porcina,gripa dracilor si alte boli inventate in laboratoarele scolii de la Chicago-adica aia cu neoconservatorismul de dreapta si crearea crizelor pentru fraieri- sint doar motive pentru a trage pe linie moarta economia romaneasca. Si bineinteles ca noii guvernanti o tin p-aia cu protectia populatiei. Cea mai buna solutie este pentru cetateanul roman sa se urce in taraboanta proprie, sa se duca la tara si sa cumpere de la usa taranului oua ,malai ,faina ,rosii si tot ce mai vrea el nemaifacind astfel jocul multinationalelor. Discutia este prea lunga si n-are sens sa-mi fac nervi cu explicatii si indemnuri pe care nu le va urma nimeni. Am mincat papara asta de citeva ori asa ca nu mai am chef. La buna vedere!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.