Cushman & Wakefield LLP: Piaţa spaţiilor industriale din România – T3

Creşterea economică rămâne pozitivă, dar a încetinit, în contextul cererii slabe la export din Zona Euro, fiind susţinută de cererea internă, relevă raportul de piaţă pe segmentul industrial pentru România, în trimestrul 3 (T3) din 2012, realizat de Cushman & Wakefield LLP. Investiţiile în sectorul industrial rămân la un nivel foarte scăzut. Creditele sunt limitate, iar atunci când sunt disponibile sunt scumpe, ceea ce impune constrângeri asupre volumelor comerciale.

Chiriile primare, atât din subsectorul logistic, cât şi din producţie, s-au menţinut constante pe parcursul trimestrului şi se vor stabiliza, cu completări speculative limitate, datorate disponibilităţii.

Focus pe gradul de ocupare

Disponibilitatea a scăzut uşor pe parcursul trimestrului, dar spaţiile neocupate rămân la nivel înalt, mai mult din cauza cererii şi excesului de spaţiu la nivelul ocupanţilor decât a unor dezvoltări speculative, care au fost reduse dramatic în trecutul recent, mai relevă raportul.

Au loc ceva activităţi de dezvoltare, dar numai în urma încheierii unor înţelegeri de preînchiriere. Câteva exemple: Continental, care a început construcţia unei fabrici cu o valoare de 40 milioane euro în Parcul Industrial Brasov; Emerson, care închiriază 14 hectare în cadrul Eurobusiness Park Oradea pentru dezvoltarea unei fabrici de 50 milioane euro; livrarea a două hale de 10.000 mp sub temperatură controlată către Danone şi Norbert Dentressangle, de către dezvoltatorul Primavera Development.

Cea mai mare tranzacţie din trimestrul al treilea a fost un contract de închiriere pe 7.000 mp, semnat de Prodplast din cadrul Bega Group, pe B-dul Basarabia, în partea de Est a Bucureştilor.

Dar nivelul general al cererii a scăzut, iar timpul de încheiere a unei afaceri este lung, clienţii încercând să negocieze cei mai buni termeni de închiriere posibili, se mai arată în Raportul Cushman & Wakefield LLP.

Focus pe investiţii

Investiţiile în sectorul industrial din România rămân la un nivel foarte scăzut. Creditele sunt limitate, iar atunci când sunt disponibile sunt scumpe, ceea ce impune constrângeri asupre volumelor comerciale.

În lipsa unor dovezi clare, opiniile sunt mai mult legate de indicatorii de cerere şi ofertă decât de afacerile încheiate şi pe această bază randamentele logistice primare sunt estimate undeva la 9,50% – 10,5% în oraşele din linia a doua precum Braşov, Timişoara şi Constanţa.

Perspective

Este foarte posibil ca activitatea să rămână discretă până la sfârşitul acestui an şi la începutul lui 2013. Pe partea de investiţii, fondurile de bază au fost retrase de pe piaţă, iar orice activitate va rezulta din tranzacţiile de capital, deşi majoritatea jucătorilor aşteaptă mai multă stabilitate economică şi politică.

Ocupanţii vor continua să îşi evalueze realist necesităţile de spaţiu şi unii vor elibera spaţiul în exces, iar cum cererea este de aşteptat să rămână discretă, ar putea dura ceva timp până când acesta va fi absorbit.

Dezvoltatorii vor lua în considerare proiecte cu foarte mare atenţie, iar ofertanţii de spaţii de închiriat vor continua să se angajeze financiar numai în contextul existenţei unor înţelegeri de preînchiriere şi pe baza unei decizii de la proiect la proiect, se mai arată în studiul realizat de.

Privire de ansamblu asupra pieţei

Chirii primare: Este de aşteptat să rămână stabile până la sfârşitul anului.

Randamente primare: Este de aşteptat să se menţină la nivelurile curente, dar nu există termeni de comparaţie.

Ofertă: Cu ocupanţii eliberând spaţiile în exces, disponibilitatea creşte.

Cerere: Este de aşteptat să rămână stabilă.

Chirii primare industriale – septembrie 2012

Locaţii logistice          €                    €           USD         Creştere %               CAGR

                                    mp/lună      mp/an   sq.ft/an           5 ani                       1 an

Bucureşti                     3,60                 43,2         5,16                 -2,1                         0,0

Braşov                           3,60                 43,2          5,16                -2,1                         0,0

Timişoara                    3,60                43,2          5,16                 -2,1                         0,0

Constanţa                    3,60                 43,2          5,16                 -2,1                        0,0

Randamente industriale primare – septembrie 2012

Locaţii logistice                 Trimestrul      Ultimul          Anul         10 ani

(cifrele sunt rotunjite, %)  curent         trimestru    trecut    maxim  minim

Bucureşti                                      9,50                 9,50              9,50      12,00     7,50

Braşov                                           10,50              10,50            10,50      12,00     7,75

Timişoara                                   10,50               10,50            10,50      12,00     7,75

Constanţa                                   10,50               10,50             10,50      12,00     7,75

Datele de randament prezentate, având în vedere lipsa de termeni de comparaţie recenţi din piaţă din multe regiuni europene şi natura schimbătoare a pieţei, precum şi costurile implicite din orice tranzacţie, cum ar fi cele de finanţare, acestea sunt mai mult un ghid care indică tendinţa aproximativă şi direcţia nivelurilor de randament primar iniţial, precizează Cushman & Wakefield LLP. (R.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.