Biblioteca sfintita

Noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei a fost sfintit, in Duminica Tomii, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Daniel. Inaltul ierarh ortodox a daruit directorului Bibliotecii Nationale o icoana cu chipul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul biliotecarilor, o Sfanta Scriptura si mai multe volume aparute la editurile Patriarhiei Romane. Bibliotecarilor le-a oferit Pastorala de Sfintele Pasti 2012 a Preafericirii Sale, iar celor prezenti, cate o iconita reprezentandu-l pe Sf. M. Mc. Gheorghe.

“Biblioteca Nationala a Romaniei a fost si este o necesitate, deoarece prin ea se realizeaza mai eficient constituirea, conservarea, dezvoltarea si evidentierea patrimoniului documentar national, adica a mostenirii intelectuale nationale, exprimata azi in aproape 12 milioane u. b. (unitati biblioteconomice): manuscrise, carti tiparite, albume, periodice, cartografii, colectii de grafica, gravuri, stampe, litografie, fotografie, discuri de gramofon, discuri, CD-uri, DVD-uri etc. Aceasta bogatie intelectuala imensa trebuia pastrata intr-un edificiu corespunzator, deodata spatios, bine organizat si modern”, a spus patriarhul in mesajul de binecuvantare intitulat “Biblioteca Nationala – un mijloc de conservare si comunicare de-a lungul timpului a mostenirii intelectuale a unui popor”.

“Cartea si educatia in spatiul romanesc le datoram Bisericii. Dupa cum bine stim primele carti sau cartile bisericesti, dincolo de dimensiunea sacra, erau carti de invatatura. Primele biblioteci in cultura romana s-au facut pe langa manastiri. S-a tiparit pe langa manastiri, s-au constituit colectii langa manastiri, colectii care dainuie si astazi. Astazi, Preafericite Parinte Patriarh Daniel, prin binecuvantarea pe care ati dat-o acestui lacas si oamenilor care sunt aici, s-a pus inceput bun Bibliotecii Nationale a Romaniei intr-o alta etapa a existentei sale”, a spus, la randul sau, Elena Tarziman, directorul general al Bibliotecii, daruindu-i patriarhului mai multe opere.

Trei expozitii

Au fost vernisate apoi expozitiile: “Marci ale artei religioase: arta in expresie canonica si personala”, reunind icoana canonica, pictura, fotografie – lucrari ale unor artisti romani contemporani; “Manuscrise Picu Patrut (1818-1872) in Colectiile Speciale ale Bibliotecii Nationale a Romaniei – 140 de ani de la moarte” (expozitie virtuala); “Patriarhii Romaniei: fotografii din Colectiile Speciale ale Bibliotecii Nationale a Romaniei” (Miron Cristea, Nicodim, Teoctist) (expozitie virtuala).

Biblioteca Nationala a Romaniei va deschide treptat, incepand cu 23 aprilie, activitatile destinate publicului, in noul sau sediu din B-dul Unirii nr. 22 din Bucuresti, inaugurat la mijlocul lui decembrie de fostul premier Emil Boc.

Program inaugural toata saptamana

Sub deviza “O perspectiva asupra culturii – Biblioteca Nationala a Romaniei”, timp de 5 zile, din 23 si pana in 27 aprilie, conducerea bibliotecii propune un program inaugural care va incerca sa prezinte publicului activitatile si misiunea unei biblioteci nationale, atat zonele de interferenta intre biblioteca nationala si celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, universitare, scolare, de cercetare), cat si cele de interferenta intre biblioteca nationala si alte institutii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.