Basescu: Presedintele ales nu poate fi mut. Sper ca romanii sa nu isi doreasca linistea guvernarii Iliescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, ca un presedinte ales nu poate fi mut sau las, precizand ca spera ca, in urma campaniei pentru referendum, romanii sa nu isi doreasca “linistea guvernarii Iliescu”, cand s-au construit “venele puternice ale sistemului de coruptie transpartinic”. El a sustinut, totodata, ca Hotararea de Guvern legata de organizarea referendumului din 29 iulie trebuie sa fie corecta si sa nu permita buletine de vot tiparite “de tot felul de SRL-uri”, ci de Regia Monitorului Oficial, care “sa tipareasca buletinele inseriate”. “Si astfel, cu adevarul si cu Constitutia, mergem la referendum!”, a spus presedintele suspendat, anuntand ca a depus cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala cu Parlamentul, dar nu tine de scaun, ci, la fel ca in 2007, si acum are obligatia sa epuizeze “toate solutiile constitutionale pentru descrierea unui abuz de exact acelasi tip”. 

“O sa intru in campania de referendum (…) care imi va prilejui momente de explicare a ceea ce s-a intamplat in mandatul meu, dar in care voi fi la fel de cinstit, ca si in campania trecuta, sa le spun romanilor ca, daca voi reveni in functia de Presedinte, va fi in continuare imposibil ca impostorii si hotii din politica sa negocieze cu mine linistea si libertatea lor, va fi imposibil sa nu privesc la modul cum functioneaza institutiile statului si sa ma manifest”, a declarat Basescu.

El a adaugat ca vrea sa creada ca romanii “nu isi doresc linistea din timpului Guvernului Iliescu, cand s-au construit venele puternice ale sistemului de coruptie transpartinic si cu o perfecta legatura intre politic si parte din comunitatea de afaceri, cea care stie sa se imbogateasca numai pe spinarea statului”.

“Voi continua sa fiu o nuca tare pentru cei care cred ca se poate merge inainte cu o Justitie subjugata si cu politic care protejeaza hotii”

“Daca exigentele romanilor vor fi legate de liniste, eu nu le pot garanta decat ca voi continua sa fiu o nuca tare pentru aceia care cred ca Romania poate merge inainte cu o Justitie subjugata si cu politic care protejeaza hotii”, a precizat presedintele suspendat.

Basescu a vrut sa mai spuna inca o data ca i-a fost “extrem de greu in perioada de criza”, ca i-a fost greu si sa fie partener si sa asume, alaturi de Guvern si de majoritatea parlamentara, masurile dificile. “Dar in egala masura, am constiinta impacata ca am reusit sa trec impreuna cu Guvernul si majoritatea parlamentara, am reusit sa trecem tara dincolo de momentul de risc maxim; lucru pentru care le multumesc inca o data romanilor care au suportat acele masuri si ii asigur ca nu aveam alta solutie si ca nici nu am facut-o cu placere”, a insistat el.

“Un salt calitativ: In 2007 am fost suspendat cu 322 de voturi”

“In concluzie, mergem la referendum. Dar inainte as vrea sa fac cateva comentarii, foarte putine. Observ un salt calitativ apreciabil in clasa politica. V-as ruga sa va aduceti aminte ca in 2007 am fost suspendat cu 322 de voturi, iar astazi cu numai 256. Probabil, daca as avea un al treilea mandat, nu ar reusi suspendarea. Dar sa vedem daca-l termin si pe acesta”, a mai spus Basescu.

Nu tin de scaun, dar am atacat suspendarea

Presedintele suspendat a anuntat, totodata, ca in conformitate cu Art. 146, litera e) din Constitutia Romaniei, a depus cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala cu Parlamentul Romaniei.

“As vrea sa fiu foarte clar: nu tin de scaun, dar ca si in 2007, cand am atacat hotararea de suspendare si acum am obligatia ca presedinte in functie sa epuizez toate solutiile constitutionale pentru descrierea, daca vreti, a unui abuz de exact acelasi tip ca cel din 2007. Ca atare, nu vreau sa mi se reproseze ca nu am epuizat resursele constitutionale in disputa cu o majoritate politica care in mod abuziv a suspendat presedintele. Cu certitudine concluzia ramane aceeasi, mergem la referendum. Dar am obligatia ca sef al statului sa probez si faptul ca am utilizat toate instrumentele ca o suspendare abuziva sa nu se produca”, a explicat Basescu.

“Marele argument al suspendacilor: nu mai am popularitate”

“Marele argument al suspendacilor este legat de faptul ca nu mai am popularitate. Acest lucru nu justifica suspendarea presedintelui, care are mandat fix de 5 ani, in urma unor alegeri castigate”, a acuzat Basescu.

El a explicat ca “sunt putini presedinti care isi mentin procentul de 51% sustinere, simpatie in electorat”. “Mai mult, daca iti asumi alaturi de Guvern si de majoritatea parlamentara a momentului si trecerea cu tara prin criza, este greu sa ramai la 51%. De aceea aceasta abordare este complet falsa. Mandatul presedintelui este pentru 5 ani. Aduceti-va aminte ce procentaj mai avea George Bush inainte de alegeri si nu s-a apucat nimeni sa-l suspende sau sa-l revoce cu un an sau doi inainte. De aceea, am considerat ca am obligatia ca sef al statului sa probez ca stiu sa utilizez toate instrumentele constitutionale pentru apararea functiei, nu pentru apararea scaunului lui Traian Basescu”, a continuat el.

Nu “fapte grave”, ci doar declaratii in acuzatiile USL sustinute de UNPR si UDMR

“As face o observatie, care este si miezul acestei suspendari, acestei actiuni la Curtea Constitutionala: conflictul juridic. El izvoraste din natura Art. 95 din Constitutia Romaniei, articol care spune foarte clar: «In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna». Fapte grave. Nu exista nicio acuzatie legata de fapte, ci doar de declaratii in toate acuzatiile formulate de USL si sustinute de UNPR si UDMR”, a atras atentia Traian Basescu.

“Nu exista fapte de abuz in mandatele mele”

“Deci, Constitutia spune foarte clar, «fapte grave». Aceasta formulare este de natura sa asigure stabilitate functiei prezidentiale daca presedintele nu savarseste fapte grave care inseamna abuzuri, ca spre exemplu emiterea unor decrete in domenii care nu sunt permise a fi reglementate prin decrete. Refuzul de a promulga legi asupra carora presedintele nu s-a manifestat ca ar trebui trimise la CCR sau returnate la Parlament. Sau, ai dreptul sa intorci o lege o data la Parlament. Daca as trimite-o si a doua oara as incalca in mod flagrant Constitutia Romaniei. Nu exista asemenea fapte de abuz in mandatele mele”, a explicat Basescu.

Cat despre declaratiile sale, el spune ca “toate, asa cum ele au fost analizate de CCR in timpul acesta foarte scurt care i s-a acordat, nu releva niciuna fapte grave in intelesul CCR”.

“La niciuna din declaratiile reclamate de catre USL, Curtea Constitutionala nu a constatat ca s-ar constitui in fapta grava de incalcare a Constitutiei. Acesta este fundamentul conflictului juridic pe care l-am semnalat Curtii Constitutionale”, a explicat Basescu.

“Sunt vremelnic in functie, dar trebuie sa o protejez”

Presedintele suspendat a mai spus ca avea obligatia sa utilizeze “toate instrumentele pentru protejarea functiei, care nu este a mea, eu sunt vremelnic in aceasta functie, dar ideea de presedinte al Romaniei care poate fi suspendat ori de cate ori are in Parlament o majoritate ostila este un element profund de instabilitate al statului roman, pe termen lung”. “Probabil, marea eroare s-a facut in 2007, cand s-a acceptat o asemenea abordare, ca un sef de stat daca nu are majoritate in Parlament trebuie sa fie sau poate sa fie suspendat”, a insistat el.

“Presedintele ales are obligatia sa-si asume si momentele dificile”

“In declaratiile care s-au facut astazi in Parlament nu am gasit nicio acuzatie pentru fapte ale Presedintelui, ci doar false imputari, false reprosuri care, daca ar fi luate in consideratie de un Presedinte, ar face din Presedinte un presedinte mut, care nu se implica, doar beneficiaza de avantajele functiei, nu-si asuma nimic, nu are observatii, nu face absolut nimic. Presedintele ales nu poate fi mut. Presedintele ales are obligatia, in acceptiunea mea, sa-si asume si momentele dificile, iar noi am avut in 2010 un moment in care nu mai puteam finanta deficitul bugetar si atunci nu poti sa-i ceri unuia care este desemnat de tine si nu are votul direct al poporului sa-si asume singur responsabilitatea comunicarii catre populatie ca suntem intr-o situatie dificila si trebuie sa ne asumam niste masuri grele”, a explicat presedintele suspendat.

“Eu nu sunt Presedintele Romaniei ca sa fiu las”

El a spus ca stie reprosurile din 2010, ca urmare a declaratiei din 6 mai, legata de masurile dificile ce urmau, “dar nimeni altcineva nu avea legitimitatea sa le spuna romanilor ca suntem intr-o situatie extrem de grea, ca nu putem imprumuta bani de pe piata si ca avem obligatia sa ne restrangem urgent cheltuielile din bugetul de stat”.

“Stiu acel moment, l-am regretat tot timpul, l-am facut cu inima stransa, dar nu puteam sa ma fac ca nu stiu ce urmeaza sa se intample; ar fi fost un act de lasitate, iar eu nu sunt Presedintele Romaniei ca sa fiu las”, a insistat Basescu.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.