Pasajul Piața Sudului, păsuit până la sfârșitul anului 2018

pasaj-piata-sudului-2Lucrările de construire a pasajului rutier subteran și a 4 pasaje pietonale la Piaţa Sudului din București au fost păsuite de Guvern cu 2 ani și jumătate, până la 31 decembrie 2018, pentru a nu pierde fondurile europene.

Proiectul de reabilitare a infrastructurii rutiere din zona Piața Sudului ar fi trebuit să fie gata în decembrie 2015 însă stadiul șantierului este de numai 53,63%.

Contractul de execuţie a pasajului rutier subteran de la Piaţa Sudului a fost semnat în 4 mai 2014, constructorul fiind Asocierea Astaldi-Euroconstruct.

Şantierul a început în iulie 2014.

Fostul primar interimar Răzvan Sava anunța în decembrie că finanțarea este pierdută atât pentru investiția în infrastructura de la Piața Sudului, cât și pentru alte 5 proiecte. În total,  132 de milioane de lei (30 milioane euro) din fondurile europene, ce ar fi trebuit să fie termine până la sfârşitul anului 2015.

Astăzi, noul primar Gabriela Firea anunță că banii europeni au fost salvați: Guvernul a prelungit termenul de finalizare a lucrărilor la toate obiectivele din Capitală realizate cu fonduri europene, care primiseră deja o păsuire până la data de 30 iunie anul acesta.

“Această prelungire a fost necesară pentru că lucrările nu s-au finalizat în termenul prevăzut şi, din acest motiv, a fost nevoie să fie semnate o serie de acte adiţionale, pentru care fosta administraţie nu a iniţiat discuţii. Noul termen este acoperitor şi nu vor mai exista alte prelungiri, cel puţin în cazul Arcului de Triumf”, asigură Firea.

Stadiul lucrărilor și prelungirea termenului de finalizare la celelalte 4 proiecte

1. Consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf, finanţat prin POR 2007-2013, axa prioritată 5, este realizat 90%. Proiectul a fost prelungit până la 30.10.2016 pentru finalizarea obiectivelor.

2. Lucrările la reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, finanţat prin POR 2007-2013, axa prioritară 3, au fost recepţionate iar proiectul a fost prelungit până la 1.11.2016, “în vederea indeplinirii tuturor obiectivelor şi indicatorilor proiectului”.

Administrația Spitalelor “realizează toate activităţile pentru asigurarea functionalităţii proiectului (lucrări pentru realizare racorduri/branşamente pentru energie electrică, amenajări exterioare, obţinerea autorizaţiei de funcţionare şi ISU pentru ambulatoriu)”, mai informează Primăria.

3. Proiectul “amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei (şi zona adiacenta lor)”, finanţat de asemenea prin POR 2007-2013, axa prioritara 5, este realizat 50%. A fost prelungit până la data de 31.12.2017, “în vederea îndeplinirii indicatorilor proiectului şi asigurarea funcţionalităţii acestuia”.

4. Consolidarea, restaurarea şi conservarea observatorului Astronomic Vasile Urseanu, finanţat prin POR 2007-2013, axa prioritara 5: stadiul fizic al lucrărilor este de 85% iar proiectul a fost prelungit până la data de 30.09.2016.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.