În căutarea soluțiilor

Proiectul Truckeralliance, un posibil răspuns la criza provocată de apariția Pachetului Mobilitate 1, a devenit realitate și are, deja, primele firme afiliate.

Aparent implacabil, Pachetul Mobilitate 1 (PM1) își continuă, rapid, drumul către intrarea în vigoare. Este momentul soluțiilor și firmele de transport care operează în spațiul comunitar intră într-o perioadă de analiză. Nu este vorba doar despre a găsi o formă legală de a merge mai departe, ci, totodată, fiecare trebuie să aibă în vedere costurile pe care le implică schimbarea modelului de funcționare.

În luna februarie, am prezentat proiectul Truckeralliance. Astăzi, acesta a devenit deja realitate, având primele firme afiliate și perspective de dezvoltare încurajatoare.

„Vehiculul” care va asigura tranziția este Altcor Logistics, o societate comercială pe comandită simplă (GmbH & Co. KG).

„Este singura formă juridică aplicabilă care ne permite să operăm ca o unitate cu mulți parteneri afiliați. Această formă juridică are foarte multe avantaje, iar actul constitutiv al societății reglementează toate drepturile și obligațiile părților. Având la dispoziție acest document, fiecare poate studia și decide dacă este ceea ce își dorește și ceea ce are nevoie pentru mutarea activității către Europa de Vest. Este un proiect deschis și bine gândit, care arată, încă o dată, faptul că în situații de criză apar și oportunități”, a precizat Lucian Ivanov, inițiator proiect Truckeralliance-Altcor Logistics GmbH & Co. KG.

Cristian Șoldan, administrator Dalocris: „Primul aspect pe care îl avem în vedere este posibilitatea de a merge mai departe. Apoi, având în spate o flotă mai mare, putem să ne gândim la abordarea unor noi clienți și accesarea unor segmente de piață cu tarife mai ridicate. Faptul că putem merge împreună, mai multe firme, asigură, de asemenea, o diminuare a costurilor pentru fiecare în parte. Pentru a înființa singur o companie în Spania, costurile noastre s-ar fi majorat cu între 20 și 30%. Pe Germania, costurile ar fi asemănătoare. Alianța ne va ajuta pe toți să creștem.”

Deși, în acest moment, punctul central al proiectului este reprezentat de depășirea incertitudinilor legate de apariția PM1, utilizarea la comun a resurselor unui număr mare de firme creează oportunități interesante.

„Este un proiect care se bazează pe unitatea breslei. Împreună vom reuși mai ușor și, doar dacă ne gândim că vom gestiona o flotă comună de peste o sută de camioane, putem să identificăm noi oportunități. Fiecare firmă va intra în această alianță cu câte camioane consideră necesar. Fără Truckeralliance, planul de rezervă pentru noi era înființarea unei companii în Spania. Am început, de altfel, procesul, însă, pentru moment, l-am sistat. Este destul de dificil să faci acest pas singur, costurile fiind mari. Interesul oricărui transportator este să își diminueze costurile, pentru a putea rămâne competitiv”, a explicat Cristian Șoldan, administrator Dalocris, una dintre firmele afiliate la alianță.

O altă firmă afiliată la alianță este Romdyl Spedition, care a fost înființată la finalul anului 2010 și realizează în procent de peste 80% transport intracomunitar.

„Apariția Pachetului Mobilitate ne-a ridicat multe semne de întrebare în legătură cu posibilitatea de a putea continua transportul. Avusesem, deja, intenția de a deschide o firmă în Germania, în 2016, însă persoanele care ar fi trebuit să ne ajute nu s-au dovedit a fi potrivite. Astfel, am rămas doar la stadiul de discuții. Oricum, planul de rezervă la apariția Pachetului Mobilitate era mutarea activității într-o țară din vest, unde camioanele noastre ajung mult mai des decât în România. Întoarcerea camioanelor în România la fiecare două luni nu reprezintă o alternativă viabilă. Practic, activitatea noastră ar deveni, în mod sigur, nerentabilă. Să susții 3.000-3.500 km (firma noastră este din Bacău), parcurși pe gol sau la tarife extrem de mici, înseamnă costuri pe care nu le poți acoperi”, a spus Sergiu Ciobanu, manager transport Romdyl Spedition.

În perioada următoare, până la intrarea în vigoare a PM1, firmele afiliate la alianță vor funcționa aproape la fel ca și până acum.

„Practic, vom închiria activitatea Dalocris către entitatea din Germania. Va fi ca o perioadă de rodaj, în care vom putea vedea cât de benefică este colaborarea. Ulterior, dacă treburile vor funcționa bine, vom închiria, în scopul obținerii licenței germane, camioanele, pe compania Altcor Logistics GmbH & Co.KG. Practic, pentru început, activitatea Dalocris va trece prin Altcor”, a explicat Cristian Șoldan, administrator Dalocris.

Schimbările mai profunde vor apărea după intrarea în vigoare a PM1.

Sergiu Ciobanu, manager transport Romdyl Spedition: „Dacă, până la apariția PM1, firmele de transport românești puteau să funcționeze și să facă performanță pe cont propriu, o dată cu apariția acestui pachet legislativ trebuie să ne unim forțele, pentru că doar împreună ne putem atinge țintele, făcând parte din această alianță sau din altele asemănătoare. A venit timpul să renunțăm la orgolii și prejudecăți. Alianța va duce transportul la un alt nivel, chiar dacă, inițial, a fost privită exclusiv ca un colac de salvare față de PM1.”

„La intrarea în vigoare a PM1 și a obligativității întoarcerii camioanelor în țara unde sunt înmatriculate, vom transfera flota, prin contract de închiriere, către firma din Germania. Avem, însă, la dispoziție peste un an de zile, pentru a crea un istoric al acestei alianțe, vom avea un feedback din partea celor cu care lucrăm, iar, atunci când PM1 va intra în vigoare, vom intra într-o nouă etapă de dezvoltare, bineînțeles în funcție de portofoliul de clienți. Practic, vom putea accesa contracte de leasing, vom putea închiria sau cumpăra cu soluții financiare foarte avantajoase, oferite de statul german, spații logistice etc. Avantajul major al alianței este faptul că ne unim mai multe firme cu un scop comun, de a putea supraviețui și a putea merge mai departe și după PM1. Nimeni nu își dorește să relocheze firma din România, însă, dacă acest lucru va deveni obligatoriu, vom putea face fără probleme acest pas”, a arătat Sergiu Ciobanu, manager transport Romdyl Spedition.

Dezvoltare, nu doar supraviețuire

„Suntem într-o perioadă de tranziție, iar scopul alianței este să asigure creșterea partenerilor. Mă bucur că am găsit destul de repede parteneri și, alături de ei, vom pune bazele acestei alianțe. Pentru început, transportatorii își doresc să meargă mai departe cu clienții pe care îi au și este recomandabil acest lucru. Astfel, alianța va avea un istoric. În plus, sunt deja în discuții cu clienți mari de transport, lideri globali pe piața de logistică, companii care au manifestat un interes mare pentru a colabora cu noi. Aceștia apreciază faptul că am găsit o modalitate de a ajuta firmele de transport, care sunt puse cu spatele la zid, să depășească apariția PM1 fără costuri suplimentare prea mari”, a explicat Lucian Ivanov, inițiator proiect Truckeralliance-Altcor Logistics.

Bineînțeles, în momentul în care alianța va funcționa, având în spate o flotă considerabilă, va putea beneficia de avantaje importante și din partea furnizorilor – carduri de motorină, asigurători etc…

Lucian Ivanov, inițiator proiect Truckeralliance-Altcor Logistics GmbH & Co.KG: „Ne dorim să avem parte de oameni integri, serioși, pentru a construi alianța având la bază încrederea unii în alții. Nu este doar o alăturare de firme, ci și o alăturare de know-how. Împreună, vom accesa piețe noi și clienți la care nu am avut acces până acum. Astfel, PM1 s-ar putea transforma dintr-un obstacol într-o rampă de lansare. Modelul Truckeralliance folosit în Germania va putea fi replicat și în alte țări ale UE, în funcție de zona de interes a diferitelor firme de transport din România.”

Dar cum poate adera o firmă la alianță? Inițiatorii acestui proiect își propun să fie cât mai selectivi.

„Nu am proiectat o entitate care să reprezinte oportunități pentru toată lumea. Ținta este să atragem parteneri foarte serioși, bine organizați și cu structuri sănătoase și având planuri de viitor bine conturate. Am primit multe mesaje de genul «am x camioane, nu ai să îmi dai ceva de lucru?». Scopul acestei alianțe nu este acela de a deveni un intermediar, așa cum sunt mulți alții. Ne dorim să susținem transportatorii care își cunosc meseria, știu ce înseamnă să fii performant, să menții un client, să dezvoltați activitatea prin tehnologie, digitalizare și metode corecte de management”, a declarat Lucian Ivanov.

Costuri la comun

Un aspect important este faptul că aderarea la Truckeralliance nu antrenează costuri suplimentare foarte mari, înainte de intrarea în vigoare a PM1.

„Alianța are prevăzut în contract o sumă ce trebuie plătită lunar, pentru fiecare camion. Practic, discutăm de o majorare cu 2-3% a costurilor – care, în funcție de negocierea cu furnizorii de motorină și asigurări, ca flotă mare, ar putea fi recuperate. Însă scopul alianței nu este acela de a juca rolul unei case de expediții, ci de a crea premisele pentru a crește împreună. La intrarea în vigoare a PM1, Truckeralliance ar trebui să se găsească în cea mai bună poziție pentru a prelua volume de mărfuri de pe piața europeană, cu ajutorul flotei firmelor ce vor face parte din alianță”, a arătat Sergiu Ciobanu, manager transport Romdyl Spedition.

Este de anticipat ca apariția PM1 să creeze probleme pentru numeroase flote est-europene și, astfel, să asistăm la o majorare a tarifelor de transport. Iar clienții vor căuta cele mai bune oferte…

„100% PM1 va intra în vigoare. Însă, cu ajutorul alianței, consider că vom trece peste acest moment și chiar vom putea să ne mărim flota de camioane. Multe companii vor fi afectate, iar costurile înregistrate de firmele din alianță vor fi la cel mai mic nivel posibil. Vor fi multe costuri care se vor împărți între membri, iar, în momentul în care va trebui să înmatriculăm camioanele în Germania, alianța va fi cu atât mai benefică. Discutăm de birouri, dispeceri, persoană desemnată…”, a precizat Cristian Șoldan, administrator Dalocris.

Un exemplu grăitor este legat de coordonatorul de transport, obligatoriu în orice țară, pentru firmele de transport.

„În Germania costul minim este de 5.000 euro, iar alianța noastră are un singur coordonator, care va răspunde pentru toate firmele afiliate. În plus, crearea unui istoric în Germania va oferi inclusiv oportunitatea accesării de credite cu dobânzi foarte atractive”, a subliniat Lucian Ivanov.

Oportunitățile de dezvoltare oferite de alianță sunt atât de atractive, încât membrii fondatori sunt deciși să continue acest proiect chiar și în eventualitatea improbabilă în care PM1 nu ar intra în vigoare.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.