DGA destructurează o grupare specializată în trafic cu mașini de lux

Începând cu acest număr, lansăm o rubrică nouă, bazată pe informații furnizate de Direcția Generală Anticorupție. Vom prezenta cazuri interesante, pe care ofițerii DGA le-au soluționat, dar și elemente care să vă ajute să acționați pârghiile corecte, atunci când vreți să luptați pentru dreptate.

La data de 15 mai 2017, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara – Biroul Teritorial Caraș-Severin, au desfășurat 6 percheziții domiciliare, pe raza municipiilor București, Timișoara, Reșița și a județului Caraș-Severin, pentru probarea activităților infracționale ale unui număr de 7 suspecți.

Persoanele menționate erau cercetate pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, trafic de influență, cumpărare de influență, luare de mită, dare de mită, furt, tăinuire, folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, înșelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălarea banilor.

O sesizare din oficiu

În cauză, ofițerii DGA – Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin s-au sesizat, din oficiu, cu privire la faptul că, în ultimii ani, la nivel transnațional, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, având drept scop furtul unor autovehicule de lux din Uniunea Europeană, în special din Italia.

Autovehiculele erau, ulterior, introduse în România prin punctele de trecere a frontierei din zona de Vest, fiind folosite, în acest scop, la autoritatea vamală, documente vamale de transport sau comerciale falsificate.

Pentru a crea aparența de legalitate, membrii grupării achiziționau documente ale unor autovehicule accidentate, având aceeași marcă și aproximativ aceleași caracteristici cu autovehiculele furate. Ulterior, autovehiculelor furate le erau aplicate seriile de identificare prevăzute în actele respective, după care se efectua inspecția RAR.

Autoturismele erau, apoi, introduse în circuitul civil, fiind înmatriculate fie provizoriu, pe numele a diferite persoane, fie definitiv, în sensul că autovehiculul furat prelua locul autovehiculului accidentat, ale cărui documente fuseseră folosite de membrii grupului. După înmatriculare, aceste autovehicule erau înstrăinate către diferiți cumpărători de bună credință, care plăteau prețul lor real, de piață.

Implicați, angajați din cadrul RAR Timiș

Din investigațiile derulate de Direc- ția Generală Anticorupție, a rezultat că membrii grupării au beneficiat, de-a lungul timpului, de sprijinul unor func- ționari din cadrul RAR Timiș, al căror rol era acela de a ascunde, cu ocazia verificărilor de specialitate efectuate, datele tehnice care demonstrau faptul că autovehiculele supuse verificării erau, în realitate, furate.

Cu ocazia cercetărilor, au fost identificate mai multe autoturisme de lux, care au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor.

Articol realizat cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCaruselul accizei
Articolul următorManipulăm tahograful?

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.